Ydroviόtopos

Ydroviόtopos, Photo©G.Tserionis

Ydroviόtopos, Μέρος ΙΙ, Photo©G.Tserionis

15 σύγχρονοι εικαστικοί σχολιάζουν και πειραματίζονται με τις αξίες ενός πολιτιστικού υγροτόπου. Χαρακτηριστικά που συναντάμε στον υδροβιότοπο όπως η βιοποικιλότητα (η ποικιλότητα των ειδών), το οικοσύστημα, η οργάνωση της ζωής αποτελούν στοιχεία τα οποία το καθιστούν ιδανικό τόπο παραμονής, συγκέντρωσης και εξέλιξης.

Η έκθεση Υδροβιότοπος δανείζεται από τα χαρακτηριστικά ενός υγρότοπου για να μεταφέρει τις συνθήκες μέσα από τις οποίες αναπτύσσεται η καλλιτεχνική ιδέα και δημιουργείται μία έκταση θρέψης και ανάπτυξης ιδεών.

Oι καλλιτέχνες με αφορμή τον υδροβιότοπο παράγουν έργα που πραγματεύονται την επίθεση της φύσης στον τεχνολογικό πολιτισμό, στερεότυπα αναψυχής, εικόνες γέννησης-θανάτου και φανταστικών βαλτότοπων.

Ydroviόtopos, "UTOPIAS GALAXY", Γιώργος Τσεριώνης. Photo©G.Tserionis

Ydroviόtopos, Μέρος ΙΙ, “UTOPIAS GALAXY”, Γιώργος Τσεριώνης. Photo©G.Tserionis

Ydroviόtopos, Μέρος ΙΙ

Ydroviόtopos, Μέρος ΙΙ. Αριστερά, Σταύρος Μπονάτσος. Δεξιά “Τα κίτρινα πουλιά δέλεαρ του θεού”, Μπάμπη Καραλή.

Ydroviόtopos, Μέρος ΙΙ, Βίλλη Μανωλάκου

Ydroviόtopos, Μέρος ΙΙ, Βίλλη Μανωλάκου

Στην έκθεση Υδροβιότοπος οι καλλιτέχνες αποτελούν το οικοσύστημα μέσα από το οποίο αναπτύσσονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους της δουλειάς τους. Μας αποκαλύπτουν την πηγή της πνευματικής τροφής που παράγει την ιδέα για το έργο τους. Άλλοτε μας ξεναγούν στις ευκαιρίες που προσφέρει ένας πολιτιστικός υγροβιότοπος, άλλοτε μιλούν για τα όρια, τις συνέπειες της παραβίασης των φυσικών νόμων του οικοσυστήματος ή και για την ίδια τους την ύπαρξη, αυτόνομη ή σαν μέρος της λειτουργίας του συνόλου της καλλιτεχνικής παραγωγής.

Ydroviόtopos, Μέρος Ι

Ydroviόtopos, Μέρος Ι

Ydroviόtopos, Μέρος Ι, "πρόγευμα στη χλόη" Νίκος Γιαβρόπουλος

Ydroviόtopos, Μέρος Ι, “πρόγευμα στη χλόη” Νίκος Γιαβρόπουλος


Ydroviόtopos, Μέρος Ι, “ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΣ”, Όλγα Μπρούμα, Performance, screening.

Ydroviόtopos, Μέρος Ι, Γιώργος Λυντζέρης

Ydroviόtopos, Μέρος Ι, Γιώργος Λυντζέρης

Ydroviόtopos, Μέρος Ι

Ydroviόtopos, Μέρος Ι

Ydroviόtopos, Μέρος Ι, Άντζι Καρατζά

Ydroviόtopos, Μέρος Ι, Άντζι Καρατζά

Υδροβιότοπος

Υδροβιότοπος ή υγρότοπος ονομάζεται κάθε περιοχή που καλύπτεται εποχικά ή μόνιμα από ρηχά νερά, ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά, αλλά το υπόστρωμά της είναι υγρό για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο έτος. Το υπόστρωμα των υγροτόπων μπορεί να είναι έδαφος, άμμος, χαλίκια κ.λπ.

Οι υγρότοποι έχουν ιδιαίτερη οικολογική σημασία, η οποία οφείλεται στην ποικιλότητα των ειδών και στις πυκνότητες των πληθυσμών που κατοικούν σε αυτούς, στη συνήθως υψηλή τους παραγωγικότητα και στις ευνοϊκές συνθήκες αναπαραγωγής που επικρατούν εντός των ορίων τους. Η βιοποικιλότητα των υγροτόπων αποτελεί αξιόλογο τμήμα της βιοποικιλότητας της περιοχής που βρίσκονται. Πολλά είδη ζώων και φυτών που ευδοκιμούν σε υγροτόπους έχουν και άμεση εξάρτηση από αυτούς καθώς μπορούν να διακριθούν, ανάλογα με το επίπεδο οργάνωσης της ζωής, σε γενετική ποικιλότητα, ποικιλότητα ειδών και οικολογική ποικιλότητα. Προγράμματα γενετικής βελτίωσης καλλιεργούμενων φυτών, ζώων και μικροοργανισμών εντός του οικοσυστήματος μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι τεχνολογικών καινοτομιών. Στους υδροβιότοπους φωλιάζουν ή και βρίσκουν τροφή πολλά είδη πουλιών. Επίσης αποτελούν σημεία συγκέντρωσης, ανεφοδιασμού ή ξεκούρασης κατά τις μετακινήσεις τους. Επιπλέον μπορεί να είναι και χώροι ξεχειμωνιάσματος

Οι υγρότοποι προσφέρουν θαυμάσιες ευκαιρίες παθητικής αναψυχής (π.χ. απόλαυση τοπίου, φωτογράφιση, παρατήρηση πουλιών και φυτών) και ενεργητικής αναψυχής (ερασιτεχνική αλιεία, αθλήματα συνδεόμενα με το υγρό στοιχείο).
Η πολιτιστική αξία ενός υγροτόπου εξαρτάται από τη σύνδεση του με τη μυθολογία, ιστορία και λαογραφία της γύρω περιοχής

Η ποικιλία των φυσικών γνωρισμάτων, η ποικιλότητα των ειδών, η ομορφιά των υδρόβιων πουλιών, και οι ποικίλες χρήσεις καθιστούν τους υγρότοπους ιδιαίτερα ελκυστικούς χώρους για έρευνα και εκπαίδευση. Λίγα συστήματα προσφέρουν τόσο μεγάλες ευκαιρίες για τη δοκιμή διεπιστημονικών προσεγγίσεων όπως τα υγροτοπικά.

Οι υγρότοποι προσφέρουν θαυμάσιες ευκαιρίες.

Ydroviόtopos, Μέρος Ι

Ydroviόtopos, Μέρος Ι

CHEAPART-YDROVIOTOPOS

Eγκαίνια: Σάββατο 18 Ιανουαρίου, 19.30
Διάρκεια: 18 Ιανουαρίου – 7 Μαρτίου 2014

Μέρος 1 / 18 Ιανουαρίου –7 Φεβρουαρίου 2014
Ανδρέας Βούσουρας, Νίκος Γιαβρόπουλος, Άντζυ Καραντζά, Γιώργος Λυντζέρης, Γρηγόρης Λαγός, Άννα Μανέτα, Όλγα Μπρουμα, Μαρία Τσιμπουρλά.

Μέρος 2 / 8 Φεβρουαρίου-7 Μαρτίου 2014
Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Μπάμπης Καραλής, Βίλλη Μανωλάκου, Ειρήνη Μπαχλιτζάνακη, Σταύρος Μπονάτσoς, Νίνα Παππά, Γιώργος Τσεριώνης.

Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη

Ydroviόtopos @ CHEAPARTHALANDRI facebook event: https://www.facebook.com/events/693157824062723/

CHEAPART.HALANDRI
Στρατάρχου Παπάγου 13
152 34 Χαλάνδρι

T. 210 683 3620
E: office@cheapart.gr
W: http://www.cheapart.gr
http://www.cheapart.eu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s